Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Acıbadem’deki Türk Telekom binası işgali sırasında müebbet hapis cezası alan 31 erin tahliyesine karar verdi. Bu karar, darbe girişimiyle doğrudan bağlantısı bulunmayan diğer erler, harbiyeliler ve askerî öğrenciler için de umut ışığı oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanık erlerin “kasten öldürme” suçlamasına ilişkin yeterli delil bulunmadığını ve “anayasayı ihlal” suçu bakımından kaçınılmaz hataya düştüklerini belirterek tahliyelerine hükmetti. Diğer 2 er hakkındaki karar ise daha sonra verilecek.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Acıbadem’deki Türk Telekom binası işgali sırasında müebbet hapis cezası alan 31 erin tahliyesine karar verdi. Bu karar, darbe girişimiyle bağlantısı bulunmayan tüm askerî öğrencilere ve erlere umut ışığı oldu.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında, Acıbadem’deki Türk Telekom binasının işgali ve bu olaylar sırasında Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesiyle ilgili dava İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. 20 Nisan 2018’de açıklanan kararda, rütbeli 7 sanığa “anayasayı ihlal” ve “kasten öldürme” suçlarından 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 28 ere ise müebbet hapis cezası verilmişti. Ayrıca, 5 er “anayasayı ihlal” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından müebbet ve süreli hapis cezasına çarptırılmış, 1 er ise beraat etmişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 33 er hakkındaki “anayasayı ihlal” suçundan verilen müebbet hapis cezalarını onarken, “kasten öldürme” suçlaması yönünden kısmen onama ve kısmen bozma kararı vermişti. Onama kararının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 33 er hakkındaki mahkumiyet kararına itiraz etmişti. Başsavcılık, itirazında, “sanık erlerin, vatandaşlara doğrudan ateş etmek suretiyle kasten öldürme suçlamasına ilişkin yeterli delil bulunmadığını” ve “anayasayı ihlal” suçu bakımından ise “kaçınılmaz hataya düştüklerini” belirterek hükümlerin bozulmasını talep etmişti.
Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını yerinde bularak, sanık erlerden 31’i hakkındaki hükümleri bozdu ve tahliyesine karar verdi. Diğer 2 er hakkındaki dosya ise daha sonra karara bağlanacak. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun bozma ve tahliyeye ilişkin kararının gerekçesi ise daha sonra açıklanacak.
Bu karar, darbe girişimiyle doğrudan bağlantısı bulunmayan diğer erler, harbiyeliler ve askerî öğrenciler için de emsal teşkil edebilir. 15 Temmuz’da suçsuz yere hapis yatan tüm askerî personelin serbest bırakılması yönündeki beklentiler, bu kararla birlikte artmış durumda.