Şimşek: Çok Uluslu Şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi Kaçınılmaz

Şimşek: Çok Uluslu Şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi Kaçınılmaz
Yayınlama: 28.05.2024
7
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması konusunda düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye’de faaliyet gösteren bu tür şirketlerden vergi alınmaması durumunda, bu verginin başka ülkeler tarafından alınacağını vurguladı.

Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasının dünya genelinde gündemde olduğunu ve bu vergiyi yasalaştırmayan ülkelerin vergileme haklarını başka ülkelere devretmiş olacağını ifade etti. 2021 yılında OECD tarafından düzenlenen toplantıda, 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabakata vardığını hatırlattı. Bu mutabakatla birlikte, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Euro’yu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirilen ülkelerdeki şube ve iştiraklerinin en az yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulmasının öngörüldüğünü belirtti.

Şimşek, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, 30’dan fazla ülkenin 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere bu vergiyi yasalaştırdığını açıkladı. Diğer ülkelerde de yasalaştırma çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Uygulamanın detaylarına değinen Şimşek, “Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde ödedikleri kurumlar vergisi yüzde 15’in altında ise bu fark, vergi uygulamasını yasalaştıran ülkeler tarafından alınabilecek. Eğer bu ülkede de asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, şirketin ana merkezinin bulunduğu ülke bu vergiyi alabilir. Yine bu ülkede de düzenleme yoksa, aynı gruba dahil diğer ülkeler vergi alabilecek. Bu model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her durumda en az yüzde 15 vergi yükü taşımasını hedefliyor” dedi.

Türkiye’de de bu konuda düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Şimşek, aksi takdirde Türkiye’nin vergileme hakkının başka ülkelere devredileceğini söyledi. Türkiye’de faaliyette bulunan yaklaşık 80 bin uluslararası sermayeli şirket olduğunu ve bunlardan ana işletmesi yurtdışında olan 2 bin 134 işletme bulunduğunu açıkladı. Bu şirketlerin sadece yüzde 2,5’inin 750 milyon Euro eşiğini aştığını belirtti. Vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği ve farklı alanlarda değerlendirilebileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde Türkiye’ye yatırım yapılmasını teşvik eden alternatifler geliştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

WhatsApp