1 Haziran’dan itibaren Avrupa’da Türk vatandaşlarını ilgilendiren önemli yasal değişiklikler yürürlüğe girecek. İşte bu değişikliklerin ayrıntıları:
AB Sınırlarında Yeni Düzenlemeler
AB ülkelerinde iltica başvurusu kabul oranı düşük olan ülkelerden gelen Türk vatandaşları, AB’ye girişte durdurulacak. Başvuruların geçerliliği sınırda değerlendirilecek ve asılsız başvurular üç hafta içinde geri çevrilecek. Bu süreçte, başvurucular ilk girdikleri ülkede veya oluşturulacak kamplarda kalacaklar. 2026 yılına kadar tamamlanması beklenen bu kamplarla tüm AB ülkeleri ortak veri tabanı kullanacak, bu sayede bir Türk vatandaşı, ilk giriş yaptığı ülkeden başka bir ülkede iltica başvurusunda bulunamayacak. Sınır dışı işlemleri 12 hafta içinde tamamlanacak.
Almanya’da Hızlı ve Çifte Vatandaşlık
Almanya, 27 Haziran’da yürürlüğe girecek yeni bir yasa ile Türk vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanıyor. Bu yasa kapsamında, Türk vatandaşları köken vatandaşlıklarını bırakmadan Alman vatandaşı olabilecekler. Vatandaşlık başvurusu için Almanya’da beş yıl yasal olarak ikamet etmek, Almanca bilmek ve geçimini sağlayabilmek yeterli olacak. Ülkeye katkı sağlayan kişiler ise üç yıl içinde vatandaşlık alabilecekler.
Almanya’da Çalışma Fırsatı: Şans Kartı
Almanya, 1 Haziran’da “Şans Kartı” uygulamasını başlatıyor. Bu uygulama ile vasıflı Türk çalışanların Almanya’ya gelmesi kolaylaşacak. Şans Kartı almak için Almanya’dan iş teklifi almak, meslek veya üniversite diplomasına sahip olmak ve en az iki yıllık mesleki deneyim şartları bulunuyor. İlk başvuruda bir yıllık çalışma izni verilecek ve iş anlaşması devam ederse bu süre uzatılacak. Şans Kartı sahipleri, ailelerini de Almanya’ya getirebilecekler.
16 Yaşında Oy Kullanma Hakkı
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma yaşı 18’den 16’ya indirildi. Bu düzenleme ile birlikte, Avrupa ülkesi vatandaşı olan 16 yaşındaki genç Türkler de seçimlerde oy kullanabilecekler. Bu yeni düzenlemeler, Avrupa’da yaşayan ve Avrupa’ya göç etmek isteyen Türk vatandaşları için önemli değişiklikler getiriyor. Vatandaşlık ve çalışma süreçlerinde kolaylık sağlanırken, iltica prosedürlerinde de yenilikler yapılacak.