“KALKAN-34” operasyonlarında, 15’i yabancı uyruklu toplam 48 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalanırken, 904 düzensiz göçmen tespit edildi. 81 ildeki 270 mobil göç noktası aracıyla yapılan denetimlerde, kimliği olmayan yabancılar hızlıca kontrol edildi. Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik, 383 bin 969 kişinin kimlik kontrolünü gerçekleştirerek, 18 bin 945 yeri denetledi. Ayrıca, tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemleri başlatıldı.
Ülke genelinde düzenlenen “KALKAN-34” operasyonları kapsamında, 15’i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 48 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalanırken, 904 düzensiz göçmen de tespit edildi. Operasyonlar, güvenlik birimleri ve göç idaresi tarafından titizlikle yürütülüyor.
81 ildeki 270 mobil göç noktası aracıyla yapılan denetimlerde, GöçNET veri tabanına bağlı bilgisayarlar, parmak izi cihazları, göç uzmanları ve tercümanlar sayesinde, yanında kimliği ya da pasaportu olmayan yabancıların durumu hızlı ve kolay bir şekilde kontrol ediliyor. Bu uygulama sayesinde, düzensiz göçle mücadele edilerek, yasal kalış hakkı olan yabancılar ve turistlerin rahatsız edilmemesi sağlanıyor.
Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Göç İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının da desteğiyle gerçekleştirilen denetimlerde, 383 bin 969 kişinin kimlik kontrolü yapıldı. 28 bin 622 personel ve 9 bin 36 ekip ile 5 bin 760 noktada yapılan denetimlerde, 18 bin 945 yer kontrol edildi. Bu noktalar arasında metruk binalar, umuma açık eğlence mekanları, tır garajları, terminaller, limanlar ve toplu taşıma durakları bulunuyor.
Tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemleri başlatıldı. Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadeledeki kararlılık, ülke genelindeki denetimlerin yoğun bir şekilde sürdürüleceğini gösteriyor.
Kaynak: İçişleri Bakanlığı