TBMM’de kabul edilen 9. Yargı Paketi, İcra ve İflas Kanunu’nda elektronik açık artırma sürelerini ve parasal sınırları yeniden düzenledi. Avukatlık Kanunu’nda adli yardım ödeneği barolar arasında adil dağıtılacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda soru sayısı artırıldı ve yeni alanlar eklendi. Yediemin otoparklarındaki araçların satışı Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlendi. Türk Medeni Kanunu’nda soybağının reddi davası süreleri düzenlendi. Hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarıldı. Çocuk Koruma Kanunu’nda sosyal çalışma görevlileri Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine atanacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde taşınmaz işlemleriyle ilgili bedeller kaldırıldı. Arabuluculuk Kanunu’nda ilk toplantıya katılmayan taraf yargılama giderlerinin yarısını ödeyecek. HSK ve Anayasa Mahkemesi kadrolarında değişiklikler yapıldı.
Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Uzun süredir gündemde olan ve tartışmalara yol açan bazı maddeler tekliften çıkarıldı.
Özellikle “evli kadının soyadı” hakkına ilişkin düzenleme paketten çıkarıldı. Mevcut durumda Türk Medeni Kanunu’na göre, kadın evlendiğinde kocasının soyadını alıyor. Ancak, kadın nüfus idaresine yapacağı başvuruyla kocasının soyadının yanında kendi soyadını da kullanma hakkına sahip. Paketten çıkarılan maddede ise kadınların bekârlık soyadını tek başına kullanamayacakları düzenlenmişti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan 9’uncu Yargı Paketi hakkında sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve kamuoyunda 9’uncu Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde, evlenen kadının kendi soyadını kullanmasını engelleyen madde, daha önce yasalaşan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a eklenen 5 madde ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun kayyım olarak atanması ile Kamulaştırma Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin hükümler tekliften çıkarıldı.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile çeşitli yasalarda önemli düzenlemeler yapıldı. İşte yasa ile getirilen başlıca değişiklikler:
İcra ve İflas Kanunu’nda Değişiklikler
Yeni düzenlemeye göre, elektronik ortamda açık artırma yoluyla satışta teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halükarda 1000 Türk lirasından az olamayacak. Açık artırmanın son 10 dakikasında yeni teklif verilirse, artırma süresi 3 dakika uzatılacak ve her yeni teklifle birlikte bu süre yeniden 3 dakika uzatılabilecek. Ancak, uzatma sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek. Adalet Bakanlığı, bu süreyi kısaltma, uzatma veya kaldırma yetkisine sahip olacak ve alınan kararlar Bakanlığın resmi internet sitesinde duyurulacak.
Parasal Sınırlarda Değişiklikler
Parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artış yapılması sonucu belirlenen sınırların 1000 Türk lirasını aşmayan kısımları dikkate alınmayacak. Yeniden değerleme sonucu belirlenen parasal rakamın 1000 lirayı geçmeyen küsuratı dikkate alınmayacak. Ayrıca, istinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda meydana gelen artış, yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmayacak, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlar esas alınacak.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda Değişiklikler
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak. Sınavlara “milletlerarası hukuk”, “milletlerarası özel hukuk”, “genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku” gibi yeni alanlar eklenecek. İhtiyaç duyulması halinde yeni hukuk alanları da eklenebilecek.
Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satışı
Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yediemin otoparklarında sahipleri tarafından teslim alınmayan araçların satışı yeniden düzenleniyor. Araçların sicilinde bulunan şerhler, satış tarihinden itibaren kalkmış sayılacak. Aracın üzerinde bulunan şerhler ise satış bedeli üzerinden devam edecek. Satıştan elde edilen gelir, çeşitli giderler karşılandıktan sonra alacaklılara dağıtılacak.
Hakaret Suçuna İlişkin Düzenlemeler
Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Şüpheli veya mağdur, uzlaşma teklifine 7 gün içinde yanıt vermezse, teklifi reddetmiş sayılacak. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.
Adli Yardım ve Sosyal Destek Düzenlemeleri
Adli yardım ödeneğinin dağıtımında, birden fazla baronun bulunduğu illerde nüfusa ve avukat sayısına göre puanlama yapılacak. Çocuk Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle sosyal çalışma görevlileri, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine atanacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Düzenlemeleri
Vakıflar Genel Müdürlüğü, değerli kağıt ve işlem bedeli ödemeyecek, kamu kurumlarına katılım payı ödemeyecek. Genel Müdürlük, yargı harçlarından muaf tutulacak ve dava, icra takibi gibi durumlarda teminat göstermek zorunda olmayacak. Vakıf kültür varlıklarının restorasyon işlemleri ise yönetmelikle belirlenecek.
Anayasa Mahkemesi ve HSK Kadroları Düzenlemeleri
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda, bazı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde ve Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Parasal sınırlarla ilgili düzenlemeler de yeniden değerleme oranına göre her yıl başından itibaren uygulanacak.
Arabuluculuk ve Tapu İşlemleri Düzenlemeleri
Arabuluculuk faaliyetlerinde ilk toplantıya katılmayan taraf, yargılama giderlerinin yarısından sorumlu olacak. Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Anlaşma belgesi ile tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunulabilecek.
Bu düzenlemelerle hukuk sistemi daha etkin ve verimli hale getirilmeyi hedefliyor.