Bangladeş, ülkedeki öğrenci protestolarında 625 kişinin hayatını kaybettiğini ve 18.380 kişinin yaralandığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili Akmal Hüseyin Azad, bu trajik olayların, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başladığını belirtti.
Azad, protestolarda ölen ve yaralananların sayısının daha da artabileceğini ifade etti ve yaralıların tedavi sürecinde çeşitli hastaneler arasında nakil işlemleri yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, gelecekteki olası durumlara hazırlıklı olabilmek için sağlık personelinin eğitilmesine devam ettiklerini vurguladı.
Temmuz ortasında başlayan protestolar, hükümetin Bağımsızlık Savaşı gazilerinin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararını almasının ardından patlak vermişti. Bu protestolar, yüksek mahkemenin temmuz sonunda kontenjan oranlarını düşürmesiyle son bulmuştu.
Ancak, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, yaşamını yitirenler için “adalet” talebiyle tekrar sokaklara döküldü. Şiddet olaylarının artmasıyla birlikte yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.
Başbakan Şeyh Hasina’nın, resmi konutundan askeri helikopterle Hindistan’a gitmesi sırasında göstericiler konutu basmıştı. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak göreve başlamıştı.
Bu gelişmeler, Bangladeş’teki siyasi ve sosyal istikrarsızlığın ne denli derinleştiğini gözler önüne seriyor.