Liberal Parti Genel Başkan Yardımcısı Mete Ayhan: 30 Ağustos Destanı

Liberal Parti Genel Başkan Yardımcısı Mete Ayhan: 30 Ağustos Destanı
Yayınlama: 30.08.2024
Düzenleme: 30.08.2024 16:59
19
A+
A-

Zafer Bayramımız Kutlu Olsun!

İsmet Paşa çadıra girer. Üzgün bir şekilde oturur ve “Kaybettik,” der. Mustafa Kemal Paşa kararlıdır: “Hayır, kazanıyoruz,” der. İsmet Paşaya, birlikleri Kütahya-Eskişehir köy yolları ve patikalar üzerinden Polatlı’ya çekmesini emreder.

İsmet Paşa, “Kalan birliklerimiz de yok olur, ayrıca bu köylüleri kim koruyacak?” diyerek karşı çıkar. Mustafa Kemal Paşa kararlıdır: “İsmet, düşmanın arabalarının bizi takip edecek yolu mu var bu memlekette? Sen dediğimi yap,” der. Amacı, düşmanı derinliklere çekip desteğini koparmaktır.

Birlikler Polatlı’ya çekilir. Sakarya Meydan Muharebesi aslında Sakarya’da değil, Polatlı’da yapılmıştır. Dünyanın en uzun süren meydan muharebesidir; tam 22 gün, 22 gece sürer. Erlerin çoğu cepheyi terk eder. Bu nedenle bu muharebeye “Subaylar Savaşı” derler. Dua Tepe ana direniş noktasıdır. Subaylar, bu birkaç tepeyi düşmana kaptırmaz ve Polatlı geçilemez.

Düşman, birliklerini kaydırır ve geri çekilir. Afyon hattı, düşmanın en güçlü olduğu hattır. Mustafa Kemal Paşa, Afyon’da büyük bir taarruz planlar. Yakup Şevki Paşa, “Paşam, kalan bir avuç birlikle neyin taarruzunu yapıyorsunuz? Ayakta yırtık çarıkla, yorgun askerlerle taarruz mu yapılır? Ayrıca hangi harp taktiğinde yazıyor dedikleriniz?” diyerek karşı çıkar. Fevzi Paşa ve İsmet Paşa da aynı görüştedir, fakat tartışmayı dinlerler.

Yakup Şevki Paşa, “Paşam, bu milletin yok oluşu demektir. Millet bizi affetmez, ihanetle anılırız,” der. Mustafa Kemal Paşa, “Korkmayın, tüm sorumluluk bana aittir,” der ve plana tüm komutanlar riayet eder.

Afyon Kocatepe’de gergin anlar yaşanır. Sis, taarruzun başlangıç saatine engel olur. Bir saat sonra sis dağılır. İsmet Paşa, topçu birliklerinin başında Yunan tahkimatını alt üst eder. Topları daha önce Konya Ovası’na çekip atış tanzim cetvellerini yeniden oluşturmanın haklı gururunu yaşar. Mustafa Kemal Paşayı, Mustafa Kemal Paşa yapan İsmet Paşa olmuştur; İsmet Paşa iyi bir kurmaydır.

Tahkimat dağıldıktan sonra Fahrettin Altay’ın süvarileri güneyden saldırıya geçer. Düşman kurt kapanı taktiğiyle sarılır. Kuzeyden Yakup Şevki Paşa komutasındaki birlikler, Mustafa Kemal Paşa çok doğru bir zamanlamasıyla taarruza başlar. Senkronizasyon mükemmeldir. Mustafa Kemal Paşa, düşmanı bilerek üç koldan kuşatır ve bir kanadı boş bırakır, kaçmalarına müsaade eder.

Uşak’ta esir düşen komutan Trikopis’in çadırına girer ve “Üzülmeyin, savaşta yenilmek de vardır,” der. Trikopis, “Kimdi bu?” diye sorar. “Başkomutan Mustafa Kemal’di,” derler. Trikopis, “Savaşı neden kaybettiğimizi şimdi anladım. Bizim başkomutanımız İzmir’de gemide savaş yönetirken, Türklerin başkomutanı muharebenin tam ortasındaymış meğer,” der.

İzmir alınır, düşman çekilir. Yakup Şevki Paşa, Fevzi Paşa’ya dönerek şöyle der: “Ben yanıldım. Dünya harp tarihi ve okuduğumuz harp taktikleri, bu taarruzun imkânsız olduğunu söylüyordu.” Fevzi Paşa ise, “Bu taarruzu Mustafa Kemal Paşanın dehası kazandı, kendini üzme,” der.

Alınacak Dersler:

  1. Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır.
  2. Zeka, akıl, düşmanı tanıma ve mevcut kuvvetlerin motivasyonu = Başarı
  3. Zafer, “Zafer bizimdir” diyebilenindir. İnanmak…

Zafer Bayramımız Kutlu Olsun!

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

WhatsApp