İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan Mart 2025 Türkiye İmalat PMI ve Türkiye Sektörel PMI raporları, üretim faaliyetlerindeki yavaşlamanın sürdüğünü gösterdi. İmalat PMI endeksi 47,3 seviyesine gerileyerek eşik değerin altında kaldı ve sanayi sektöründeki daralma eğilimi bir yılı geride bıraktı. Yeni siparişlerde üst üste 21. ayda da düşüş yaşanırken, yeni ihracat siparişleri Kasım 2022’den bu yana en sert gerilemeyi kaydetti.
İmalat sanayi performansının öncü göstergesi olarak kabul edilen PMI endeksi, Şubat 2025’teki 48,3 seviyesinden 47,3’e düşerek Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyeye indi. Yeni siparişlerdeki düşüş, firmaların üretim faaliyetlerini kısıtlamasına neden olurken, istihdam art arda dördüncü kez azaldı. Ancak istihdamdaki düşüş ılımlı düzeyde kaldı ve Aralık 2024’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
Girdi talebinin zayıflaması, tedarikçilerin teslimat sürelerini hızlandırmasını sağladı. Mart ayında teslimat süreleri son altı ayda ilk kez kısaldı ve Aralık 2022’den bu yana en yüksek hızda iyileşme kaydetti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Mart 2025 raporuna göre, takip edilen 10 sektörden 4’ü üretimini genişletti. En hızlı büyüyen sektör gıda ürünleri olurken, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü en sert daralmayı yaşadı.
Mart ayında girdi maliyetleri büyük ölçüde liradaki değer kaybına bağlı olarak keskin şekilde artmaya devam etti. Ancak enflasyon son üç ayın en düşük seviyesine indi. Nihai ürün fiyatlarındaki artış da yılın en düşük oranında gerçekleşti.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, raporu değerlendirerek şunları söyledi:
“Hem yurt içi hem de yurt dışındaki zorlu piyasa koşulları, Türk firmalarının yeni sipariş almakta zorlanmasına neden oldu. Azalan talep baskısı, tedarikçilerin teslimatlarını hızlandırdı. Liradaki değer kaybının etkisiyle enflasyonist baskılar güçlü kalmaya devam etti.”
Türkiye İmalat PMI ve Sektörel PMI raporları, sanayi sektöründeki yavaşlamanın sürdüğünü ve ekonomik toparlanmanın halen kırılgan olduğunu gösteriyor. Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen, talep düşüşü firmaların üretim kararlarını sınırlıyor. Önümüzdeki aylarda ekonomik koşullardaki gelişmeler, imalat sanayinin performansını belirleyen kritik faktörler arasında olacak.
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası