İstanbul – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜRKYAYBİR), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve PEN Türkiye, basın özgürlüğüne yönelik baskılara karşı ortak bir açıklama yaptı. 25 Mart 2025’te Cağaloğlu’nda düzenlenen toplantıda, Saraçhane’deki eylemleri takip eden 11 gazetecinin gözaltına alınması ve 3 gazetecinin darp edilmesi protesto edildi.
TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda gazetecilere yönelik baskıların arttığına dikkat çekildi. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, basına yönelik gözaltı ve şiddetin halkın haber alma hakkını engellediğini belirtti.
TGC Başkanı Vahap Munyar, gazetecilere yönelik sistematik gözaltı ve tehditlerin cezasız bırakılmasını eleştirerek şunları söyledi:
“Basın özgürlüğü, demokrasinin temelidir. Gazeteciler, halkın haber alma hakkı için görev yapar. Ancak son dönemde gazeteciler sistematik olarak baskıya maruz bırakılıyor. Saraçhane’de yaşanan olayları takip eden meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Tüm gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilere yönelik baskının sadece haber yapmalarını engellemek amacı taşıdığını belirtti:
“Gazeteciler, hukuksuz uygulamaları belgelediği için hedef alınıyor. Toplantı ve yürüyüş hakkını kullanan yurttaşları izleyen muhabirler dahi ‘toplantı ve yürüyüş kanununa muhalefet’ gerekçesiyle gözaltına alınıyor. Bu baskılar halkın gerçekleri öğrenmesini engellemek için yapılıyor.”
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının hukuksuz şekilde gözaltına alınmasının demokrasiyi tehdit ettiğini söyledi:
“Seçilmiş belediye başkanlarının, gazetecilerin ve yurttaşların hukuksuz biçimde gözaltına alınması kabul edilemez. Türkiye, hukuk devleti ilkesinden hızla uzaklaşmaktadır.”
PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, gazetecilere yönelik baskıların susturma çabası olduğunu vurguladı:
“Hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı bir dönemdeyiz. Yargı, siyasi bir sopa olarak kullanılmaktadır. Basın özgürlüğüne vurulan her darbe, halkın gerçekleri öğrenme hakkına da vurulmuş bir darbedir.”
Toplantının sonunda TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, tüm gazetecilerin serbest bırakılması için çağrıda bulundu:
“Türkiye’de basın özgürlüğü, yıllardır sistematik olarak baskı altında. Gazetecilerin gözaltına alınması, yurttaşların haber alma hakkının ihlalidir. Hükümeti, basın özgürlüğüne saygı duymaya ve gözaltındaki meslektaşlarımızı serbest bırakmaya davet ediyoruz.”
Basın ve ifade özgürlüğü için yapılan bu çağrının nasıl karşılık bulacağı merak konusu. Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılacak mı? Kamuoyunun tepkisi nasıl olacak? Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.
Kaynak: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti