Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da toplanan yüzlerce beyaz Güney Afrikalı, ABD Büyükelçiliği önünde Başkan Donald Trump’a destek gösterisi düzenledi. Protestocular, Güney Afrika hükümetinin beyaz azınlığa karşı ayrımcılık yaptığına inandıkları yasaları eleştirerek, “Tanrı’ya şükürler olsun Başkan Trump” yazılı pankartlar taşıdı. Özellikle tarım arazilerinin kamulaştırılmasına ilişkin yasa ve pozitif ayrımcılık politikalarına tepki gösteren grup, kendilerinin ırkçılığa maruz kaldığını savundu. Güney Afrika hükümeti ise bu iddiaları reddederek, söz konusu yasaların tarihi adaletsizlikleri gidermeyi amaçladığını belirtti.
Güney Afrika’nın Pretoria kentinde, bazı beyaz Güney Afrikalılar, Başkan Donald Trump’a desteklerini göstermek ve kendi hükümetleri tarafından ırkçılığa maruz kaldıklarını iddia etmek için ABD Büyükelçiliği önünde toplandı. Yüzlerce protestocu, “Tanrı’ya şükürler olsun Başkan Trump” yazılı pankartlar taşıyarak, Güney Afrika hükümetinin beyaz azınlığa karşı ayrımcılık yaptığına inandıkları ırkçı yasaları eleştiren mesajlar sergiledi.
Protestocuların çoğu, Trump’ın bir hafta önce imzaladığı ve Güney Afrika hükümetine yapılan yardımları kesen yürütme emrinde odaklandığı Afrikaner topluluğundandı. Trump, bu emirle, ağırlıklı olarak Hollandalı kolonistlerin torunları olan Afrikanerlerin, özel mülkiyete ait arazilerin kamulaştırılmasına izin veren yeni bir yasa nedeniyle hedef alındığını belirtmişti.
Güney Afrika hükümeti ise, yeni yasanın ırkla ilgili olmadığını ve Trump’ın ülke ve yasa hakkındaki iddialarının yanlış bilgiler ve çarpıtmalar içerdiğini ifade etti. Başkan Cyril Ramaphosa, parlamentoda yaptığı konuşmada, geçmişte milyonlarca siyahın mülksüzleştirildiği zorla tahliyelerin bir daha asla yaşanmayacağını vurguladı. Ramaphosa, yasanın keyfi arazi alımına izin vermediğini ve yalnızca kamu yararına yeniden dağıtılabilecek arazileri kapsadığını belirtti.
Trump yönetiminin eleştirileri ve Güney Afrika’ya yönelik yaptırımları, ülkede beyaz azınlığın siyah çoğunluğu baskı altına aldığı yüzyılların ardından, bu haksızlıkları düzeltmeye yönelik uzun süredir devam eden bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Hükümete göre, yeni yasa, nüfusun sadece %7’sini oluşturan beyazların, tarım arazilerinin çoğunluğuna sahip olmasıyla ortaya çıkan eşitsizliği adil bir şekilde ele almayı amaçlıyor.
Protestocular, kamulaştırma yasasının yanı sıra, 1994’te apartheid’ın sona ermesinden bu yana siyahların fırsatlarını artırmak için uygulamaya konulan ve bazı beyazların tepkisini çeken Siyah Ekonomik Güçlendirme gibi diğer pozitif ayrımcılık politikalarını da eleştiren pankartlar taşıdı.
Trump’ın Güney Afrika doğumlu danışmanı Elon Musk da, yıllardır Güney Afrika hükümetini eleştirerek, hükümetin beyaz karşıtı olduğunu iddia etti. Musk, kısa süre önce, Starlink uydu internet hizmeti için Güney Afrika’da lisans alamadı; çünkü şirket, ülkenin pozitif ayrımcılık kriterlerini karşılamıyor.
Irk, Güney Afrika siyasetinde uzun süredir belirleyici bir faktör olsa da, ülke apartheid sonrasında farklı ırklardan insanları bir araya getirme konusunda büyük ölçüde başarılı oldu. Mevcut hükümet, birlikte çalışan 10 siyah ve beyaz liderliğindeki siyasi partiden oluşan bir koalisyondan oluşuyor.