enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık

Devlet Denetleme Kurulu’na Geniş Yetkiler: CHP’den AYM Başvurusu

Devlet Denetleme Kurulu’na Geniş Yetkiler: CHP’den AYM Başvurusu
Publish: 01.02.2025
Updated: 01.02.2025 14:17
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) her kademe ve rütbedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi tanıyan kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Düzenleme, kamu kurumları, belediyeler ve odalarda görev yapan tüm çalışanların DDK tarafından görevden alınabilmesini mümkün kılıyor. Muhalefetin tepkisini çeken düzenlemeye ilişkin CHP, Anayasa Mahkemesi’ne iptal ve yürürlüğün durdurulması talebiyle başvuracaklarını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, düzenlemenin “sultan yetkileri” içerdiğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) geniş yetkiler tanıyan kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Yeni düzenlemeyle DDK, her kademe ve rütbedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisine sahip olacak. Bu kapsamda, odalar, bakanlıklar ve belediyelerdeki tüm kamu çalışanları, DDK’nın ilgili kurul üyesi veya denetçisinin “görevden uzaklaştırma” kararına tabi olacak.

Muhalefet partileri, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bu düzenlemeye sert tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, düzenlemede “sultanlarda görülen yetkiler” bulunduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne iptal ve yürürlüğün durdurulması talebiyle başvuracaklarını duyurdu.

Daha önce, Anayasa Mahkemesi, DDK’nın yetkilerini genişleten bazı düzenlemeleri, yasa yerine kararname ile yapıldığı gerekçesiyle iptal etmişti. Bu iptallerin ardından iktidar, benzer düzenlemeleri yeniden Meclis’e sunmuş ve kabul edilmesini sağlamıştı.

Yeni düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, DDK, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler ve birlikler gibi kuruluşlarda da idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek. Ayrıca, DDK’ya “görevden uzaklaştırmayı önerme” yetkisi de veriliyor. Bu yetkiyle, kurul üyesi veya denetçi, denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan, görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan, suç delillerini karartacağı anlaşılan ya da kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında “görevden uzaklaştırma” tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilecek.

CHP, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak, iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı. Gelişmeler yakından takip ediliyor.

Leave a Comment
Comments - 0 Comment

No comments yet.

WhatsApp