Anayasa Mahkemesi, Emeklilik Taahhüt Sözleşmesinin Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarımını Düzenleyen Kuralları İptal Etti

Anayasa Mahkemesi, Emeklilik Taahhüt Sözleşmesinin Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarımını Düzenleyen Kuralları İptal Etti
Yayınlama: 09.01.2025
Düzenleme: 09.01.2025 11:34
8
A+
A-

Anayasa Mahkemesi, 5 Kasım 2024 tarihinde verdiği kararla, 7319 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Kanunu’na eklenen geçici 4. maddenin bazı hükümlerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal edilen kurallar, emeklilik taahhüt sözleşmeleriyle ilgili bireysel emeklilik sistemine yapılacak aktarım sürecinin esaslarını belirlemeyi idareye bırakıyordu. Mahkeme, bu düzenlemelerin sosyal güvenlik hakkına dair kanunla yapılması gereken düzenlemelere aykırı olduğunu belirtti ve idareye verilen geniş takdir yetkisinin Anayasa’ya uygun olmadığına karar verdi. İptal kararının, Resmî Gazete’de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği duyuruldu.

ANKARA – Anayasa Mahkemesi, 5 Kasım 2024 tarihinde verdiği kararla, 7319 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na eklenen geçici 4. maddenin bazı hükümlerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Karar, emeklilik taahhüt sözleşmeleriyle ilgili bireysel emeklilik sistemine yapılacak aktarım sürecine dair düzenlemeleri kapsıyor.

İptal Edilen Kuralların İçeriği : Dava konusu olan kurallar, emeklilik taahhüt planları kapsamında yurt içi veya yurt dışındaki birikimlerin bireysel emeklilik sistemine aktarılmasına yönelik esasları belirlemeyi idareye bırakıyordu. Ayrıca, sosyal güvenlik sistemi ve vakıf senedi kapsamında emeklilik hakkı kazanmış kişilerin, aktarım sonrası bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkı kazanacağı yaşa dair düzenlemelerin de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na verilmişti.

Başvuru Gerekçesi : Başvuruda, bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olduğu ve bu nedenle sosyal güvenlik hakkına ilişkin düzenlemelerin yalnızca kanunla yapılabileceği ifade edildi. Dava dilekçesinde, aktarım sürecinin ve sonrasında kazanılacak emeklilik haklarının idareye verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülerek, söz konusu kuralların iptali talep edilmişti.

Mahkemenin Değerlendirmesi : Anayasa Mahkemesi, bireysel emeklilik sistemine aktarılacak emeklilik taahhüt sözleşmelerinin, çalıştıkları veya üyesi oldukları tüzel kişilerle yapılan sözleşmelerin de dahil edilmesini öngördüğünü belirtti. Kurallarla, emeklilik hakkını kazanmak için gereken yaş ve süre şartlarının idareye bırakılmasının, Anayasa’nın 48. maddesi kapsamında güvence altına alınan sözleşme özgürlüğüne müdahale anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca, bu düzenlemelerin kanunla belirlenmesi gerektiği ifade edilerek, idareye verilen geniş takdir yetkisinin Anayasa’ya aykırı olduğu sonucuna varıldı.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. İptal kararının, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kaynak: Anayasa Mahkemesi Basın Bürosu

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

WhatsApp