Türkiye’de doğum izni, şu anki uygulamaya göre doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra ise 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta olarak veriliyor. Ancak bu süre, çalışan annelerin çocuklarına yeterli vakit ayıramadıkları ve anne olmayı düşünen kadınların iş hayatından uzaklaştığı eleştirilerine yol açıyor. Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, TBMM’ye çağrı yaparak doğum sonrası ücretli izin süresinin 6 aya çıkarılmasını ve bebekler 2 yaşına gelene kadar kısmi çalışmanın önünün açılmasını talep etti. Ayrıca, “1+1 çalışma modeli”ne geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de hâlihazırda kamu ve özel sektörde doğum izni, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta olarak uygulanıyor. Ancak mevcut uygulama, çalışan annelerin çocuklarına yeterli vakit ayırmasını engellediği ve anne olmayı düşünen kadınların iş hayatından vazgeçmesine neden olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.
Bu duruma dikkat çeken Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na çağrıda bulundu.
Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, doğum oranlarını artırmaya yönelik teşvik edici politikalar uygulanması gerektiğini vurgulayarak, doğum sonrası ücretli izin süresinin 6 aya çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, bebekler 2 yaşına gelene kadar kısmi çalışmanın önünün açılmasını önerdi.
Genel Başkan Kaya, yeniden “1+1 çalışma modeli”ne geçilmesi gerektiğini belirterek, bu tekliflerin meclise taşınmasının milyonlarca kamu çalışanının talebi olduğunu ifade etti.