Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel ve hayvansal üretime ilişkin merak edilen 33 soruya yanıt veren bir rehber yayımladı. Bakan İbrahim Yumaklı, tarımsal üretim planlamasında büyük aşama kaydedildiğini ve planlı tarım ile ilgili tüm yasal düzenlemelerin tamamlandığını belirtti. Rehber, suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünün ne kadar ve nasıl üretilmesi gerektiğini belirten bir program sunuyor. Ayrıca, destekleme ödemeleri, tarımsal arazilerin kiralanması ve kadın ile genç çiftçilere sağlanan destekler gibi konularda da bilgi veriyor. Rehber, Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlandı.
Ankara – 18 Kasım 2024 – Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel ve hayvansal üretime ilişkin merak edilen soruları yanıtlayan kapsamlı bir rehber yayımladı. Bakan İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimde planlı tarımın önemine vurgu yaparak, ilgili tüm yasal düzenlemelerin tamamlandığını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve resmi internet sitesinde yayımlanan rehber, üreticilere tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modelini anlatmak amacıyla 33 soruya yanıt veriyor. Rehberde, tarımsal üretim planlamasının suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünün ne kadar ve nasıl üretilmesi gerektiğini belirleyen bir program olduğu ifade ediliyor.
Bakan İbrahim Yumaklı, rehberin önsözünde, tarıma yapılan yatırımın toplumun her kesimine fayda sağlayacağını ve uzun vadeli, titiz ve hassas bir planlama gerektirdiğini belirtti. Yumaklı, “Günübirlik projeler geçmişin birikimini yok ederken, gelecekte büyük sorunlara yol açabilir. Tarımsal potansiyelimizi tam anlamıyla kullanmak için planlı tarım konusunda büyük aşama kaydettik ve 2023’te tüm yasal düzenlemeleri tamamladık.” dedi.
Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının, suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünün ne kadar ve nasıl üretileceğini belirleyen bir disiplin manzumesi olduğunu belirtti. Ayrıca, “Tarım politikalarımızı hem bugüne hem de geleceğe aktaracak bir vizyonla oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi ‘Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer.’ Türkiye Yüzyılı’nı hayata geçirmek için tarımı zirveye taşımak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Rehberde, suyu merkeze alan tarımsal planlamanın amaçlarından desteklemelerdeki değişikliklere, destekleme ödemelerinden nasıl yararlanılacağından tarımsal arazilerin kiralanmasına, kadın ve genç çiftçilere sağlanan desteklere kadar pek çok konuya yer verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değiştiği ve gıdaya olan talebin arttığı bu yeni dönemde, üreticilere yol göstermek amacıyla hazırladığı bu rehber ile bitkisel, hayvansal ve su ürünlerindeki yenilikleri ve destekleme modelini ayrıntılı bir şekilde açıklıyor.
Rehber, tarımsal üretimle ilgilenen herkesin merak ettiği sorulara cevaplar sunarak, daha bilinçli ve verimli bir üretim süreci için rehberlik etmeyi amaçlıyor.
Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/