Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mart haftasına ait verileri yayımlayarak, 2 Nisan’da yapılan tüketici boykotunun etkilerini ortaya koydu. Yapılan açıklamaya göre, 2 Nisan’daki “alışverişi ve ticareti durdurma” çağrısı, kredi kartı harcamalarında büyük bir düşüşe yol açtı.
Kredi Kartı Harcamalarında Yarı Yarıya Düşüş
TCMB’nin yayımladığı ‘Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarı’ verilerine göre, 28 Mart haftasında kredi kartlarıyla toplam 422.6 milyar liralık işlem yapıldı ve günlük ortalama harcama tutarı 60.3 milyar lira oldu. Ancak, 2 Nisan’da yapılan boykot çağrısının etkisiyle, harcama miktarı 28 milyar liraya geriledi. Bu, günlük ortalama harcamanın neredeyse yarısı kadar bir düşüşe işaret ediyor.
Bakan Bolat’ın Açıklamaları
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Nisan’daki boykotun başarısız olduğunu belirterek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, boykot çağrılarının etkisiz kaldığını ifade etti. Bolat, Bankalararası Kart Merkezi tarafından yayımlanan verilere dayanarak, 1 Nisan’da 14 milyar lira olan kredi kartı harcamalarının 2 Nisan’da 28 milyar liraya yükseldiğini vurguladı.
Boykotun Ekonomiye Etkisi
Bu veriler, 2 Nisan’daki boykotun tüketici harcamaları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ancak hükümetin açıklamaları ve ticaretin normal seyrine dönmesiyle boykotun kısa süreli olduğu gözler önüne seriyor. Türkiye’deki ekonomik aktivitelerin yavaşlaması, kredi kartı harcamalarının düşüşüyle de desteklenmiş oldu.
Kaynak: TCMB